This is the basic floorplan for the sanctuary – some of the building designs have changed a little, but this is for the most part accurate.  The first floor is all the offices for the different divisions, which are each managed by a Second Acolyte.  The other three floors are all housing, though many of the rooms are unoccupied both due to acolytes being out on field duty and the fact that they built the sanctuary large enough to fit double the acolytes in the first place.  The guest suites are a very unusual feature in a sanctuary, and are only present in this one because of the alliance between the sky god and the oathbound god.

Both gods and their Firsts put a lot of thought into the design of the sanctuary before it was built.  The First’s Quarters are directly next to the medical building to facilitate medical care in emergencies, and the management offices are on the other side because the First is most often the one making assignments.  The guest suites are near the stables to make settling guests easier, should they ever actually be used as guest rooms and not as quarters for the sky god’s acolytes.  Both the stables and the medical building are closest to the entrance because they are the most frequently needed by returning acolytes.  Then there are the forges/armory, which are positioned underneath the training grounds to keep them from freezing over during the winter.  The storage building thus had to be positioned opposite the training grounds/forges, since it extends underground as well.  The God’s Pavilion is built over a small room for the god to rest in, and aboveground is used as a gathering place for important announcements.  Since it is empty most of the time, return tokens are attuned to the Pavilion so people don’t trip over anyone while they’re adjusting.   Research only made sense to be near the library, so that left the last spot for the kitchens, outdoor dining, and the laundry.

Many sanctuaries were not so carefully planned in the beginning, but this sort of layout has become fairly typical, and many early sanctuaries have been redone to match.